Двукрилите врати са обикновено по-бързи от плъзгащите, но са ограничени откъм ширина на прохода. Те предполагат и наличието на достатъчно място за радиалното движение на крилата.

Двукрилите врати са подходящи за затварянето на пространства до 4-5 m и могат да бъдат изработени много красиво. Освен за красотата трябва да се внимава за здравината на конструкцията. Най-важно е носещите колони и панти да са подходящи. Радиалните врати са склони към провисване и не бива да се прави икономия от пантите. Най-подходящи са големи и здрави панти с ролкови лагери, които безпроблемно носят цялата тежест на вратата и осигуряват леко и безшумно движение.

Автоматиката за двукрили врати, която се предлага от Beninca, е няколко вида – бутални двигатели, подземни двигатели и двигатели с шарнирно рамо. Най-технологично, красиво и за съжаление скъпо решение са подземни двигатели. Те са капсуловани, безшумни и невидими, като не нарушават с нищо дизайна на вратата. В държави като Англия, където естетиката на вратите е издигната в култ, това са основния вид двигатели.

В България и в повечето европейски страни най—масово се ползват бутални двигатели, които се монтират към рамото на вратата и носещата колона. Те са добър компромис между цена и функционалност. Дизайнът им може да е приятен и да не пречи на общата визия на вратата.

Двигателите с шарнирни рамена са традиционни най-вече за Франция. Те имат проста и защитена конструкция, вградени централи и позволяват вратата да се отваря и навън. Препоръчват се за райони с много-ниски зимни температури. Шарнирните двигатели са подходящи за двукрили портали монтирани на широки колони.

Подземни/подови двигатели за двукрили врати